My work uses phenomenology as a way to understand, analyze, and realize design. Phenomenology of architecture is still a theory lacking enough definite practice. I find that many masters are working on it without very strong confidence that their work is relating to phenomenology. I too am not sure, but I want my work to become a small brick in the foundation of phenomenology.

To be specific, my work explores how a physical experience, with various lights, can involve and create a dynamic emotion in an audience, ranging from the public to the individual.

First, I explore how different kinds of lights can affect change of atmosphere in a space. Through a series of tests, documentation, and analysis I began to understand the difference between natural light and artificial light. My work uses these differences to create a translation from a public to intimate feeling by indicating how strong the connection is between the users and the outside world.

The next variable is movement. My work is an installation that people can play with. The user’s movement has a direct interaction with the work’s the light’s movement. This interaction controls the light’s effect to this space, so that the user can explore and configure their relationship to this space again.

During research and production, I can keep moving on and learning more.

▽Main Image
▽During Museum Opening, Through the gap was one of the most popular works
▽Installation and Enviroment

Movable Boxes

These boxes are connected by rails and casters. Parts of them can be pushed out, then an exit appears.

▽Individual Box Design
▽How every box connected to each other
▽Movable Boxes

Two Layers Boxes

Every box is made of two layers, and there are Led lights set between them. Users can control the dynamic changing between natural light and artificial light.

▽Two Layer Box
▽Outside Box
▽Inside Box
▽When Moving Inside Box, Light Changes From Natural Light to Artificial Light
▽Light Changing From Noon to Afternoon
▽Testing Box Before Paint
▽Processing GIF
▽Details

Through the Gap

Type:  Installation

Location:  Bloomfield Hills, MI, US

Project Year:  2018

Project Size:  16*10*8 Ft 

© 2023 by MICHELLE MEIER ARCHITECT. Proudly created with Wix.com